Смак раю на Землі

 

Під час великих неприємностей я відмовляю собі у всьому, окрім їжі та напоїв.

ОСКАР УАЙЛЬД

 

Відмовити собі у маскарпоне поціновувачі італійської кухні та спражні гурмани неспроможні. Найніжніший вершковий сир з Італії - маскарпоне - один з головних інгридієнтів для тірамісу. Також його використовують у приготуванні й інших десертів, від чізкейків і до листкових тістечок.

 

По факту та за рецептурою, - це не зовсім сир, а вершки, збиті з винною кислотою, лимонним соком або винним оцтом. Зазвичай, маскарпоне готують з коров’ячого молока, але найсмачніший виготовляють з молока буйволиць. За смаком маскарпоне ставлять у порівнянні до сметани. Настільки у цього продукту ніжний смак та м’яка консистенція. Італійці, до речі, називають цей сир  «смак раю на землі».

 

Певно немало людей куштували торт маскарпоне. Правда ж? І його ніжності дивується не одна господиня української кухні. Адже вкраїнські традиції зовсім розбіжні із середземноморськими. Поряд із жирними кремами, італійський сир маскарпоне. А такий торт -  найпростіше із всього, що може готувати кондитер.

Відомо, що італійські господині відзначаються простото приготування в кондитерстві.

Ви не повірите, але цей калорійний продукт лікарі рекомендують їсти після переломів. Складники сиру маскарпоне допомагають швидше загоїтись рані.

А ще завдяки амінокислотам триптофан рекомендують людям, у яких безсоння, часті стреси чи депресії. Італійський сир також допомагає імунітету боротися із важкими захворювання, навіть такими як рак.

А виготовляти сир маскарпоне вперше почали наприкінці 16 століття неподалік від Мілану. Точне походження назви маскарпоне невідоме, проте є декілька варіантів:

 

  1. Від слова “mascarpa” - молочний продукт, виготовлений з сиворотки страккіно;
  2. Від слова “mascarpia” - означає “рікотта” на місцевому діалекті;
  3. За думкою кулінарного експерта та журналіста Джіанні Брера, цей сир почали виробляти на сімейній фермі “Cascina Mascherpa”, тому доцільніше називати “mascherpone”.

 

У країнах СНД маскарпоне сприймається поки що як інгридієнт для десертів та легких закусок, проте італійці використовують його також для приготування деяких других страв і супів. Маскарпоне змішують з анчоусами, гірчицею, травами та отримують спред, який намащують на хліб або грінки. Додаючи цукор або якийсь інший підсолоджувачі (мед/цукрова пудра), маскарпоне перетворюють на крем для булочок або пісочних коржів. Аналогом до морозива з фруктами можна використовувати маскарпоне з фруктами. Досить популярним є поєднання маскарпоне з грушею у вині. Приготування пасти, поленти або різотто теж не обходиться без маскарпоне. Його додають замість масла або у вигляді соусу.

Окрім приємного смаку, маскарпоне має ще корисну перевагу - концентрація вітамінів, які зберігаються при високій температурі. За набором корисних речовин 100 грамів маскарпоне дорівнюють півтори літри молока. До речі, цей вид сиру також добре зберігається.

Завдяки своїй кремоподібній структурі та смаку маскарпоне неможливо нічим замініти. Як каже нормандська мудрість: «Тільки дурники – не гурмани».

 

Найцікавіші та найсмачніші рецепти:

 

1)Полуниця з маскарпоне.

Попередньо перетворіть маскарпоне в спред. Подрібніть полуницю. Змішайте та додайте бальзамічний соус.

2) Стеблева селера з маскарпоне.

Горгонзолу розім’яти, змішати з вершками та додати маскарпоне. Утворити однорідну масу. Стебла селери занурюють в цю суміш та смакують. Також смачно буде зі свіжити огірками та морквою.

3)Різотто з маскарпоне та гірким шоколадом.

До ростопленого на водяній бані шоколаду додають сіль, перець та чілі. Цибулю шалот рублять, обжарюють на вершковому маслі 20 секунду, додають рис та обсушують 40 секунд. Вливають вино, випарюють, поступово додають бульйон та готують рис до стану “аль денте”. Знімають з вогню, додають сир, цедру, сіль, перець та вимішують і настоюють 30 секунд. Викладають на тарілку та додають попередньо підготовлений застигший шоколад.

 

Не бійтеся експерементувати та поєднувати непоєднуване. Тіште себе та свої смакові рецептори відмінним маскарпоне від Регно Італія!